Čarls Simić uskoro u Beogradu

[dropcaps round=”no”]Č[/dropcaps]arls Simić, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, dolazi u Beograd, gde će krajem ove nedelje boraviti nekoliko dana i kao gost svog srpskog izdavača “Arhipelaga” imati nekoliko književnih događaja.

Glavni događaj je književno veče Čarlsa Simića koje će se održati u četvrtak 31. avgusta u 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama “Iščekujući presudu” u izdanju “Arhipelaga” i u knjizi “Ludak” u izdanju “Povelje”), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama “Alhemija sitničarnice”, “Gledaj dugo i netremice” i “Tamo gde počinje zabava”).

Kako se navodi u saopštenju izdavačke kuće “Arhipelag”, prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.

Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.

Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju koja mu je uručena preksinoć na svečanosti u crkvi Svete Sofije u Ohridu. Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus. Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, međum kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada “Edgar Alan Po”, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja “Robert Frost” za životno delo u poeziji.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: