IX Kikinda Short od 2. do 5. jula

Deveti Festival kratke priče “Kikinda Short” održaće se od 2. do 5.jula u pet gradova i tri države uz učešće 20 pisaca iz 14 zemalja koji će svoje kratke priče čitati publici u Kikindi, Segedinu, Temišvaru, Zrenjaninu i Beogradu, najavio je organizator Udruženje Kikinda Short.

Ovogodišnji slogan glasi “Kikinda, sori” i prema rečima domaćina Festivala Srđana Papića, zapravo poručuje “Izvinite, ali mi i dalje postojimo”, jer je prošle godine festival bio pred gašenjem.

“Ne može se visoka kultura promovisati samo zahvaljujući entuzijazmu, ali ako imate puno dvorište kikindske biblioteke, u Beogradu su morali ulicu da zatvore koliko smo publike imali, vidite da ste napravili nešto što je popularno, ali na vrlo visokom umetničkom nivou i ne možete tek tako da odustanete”, kaže Papić.

On je dodao da je ove godine situacija znatno lakša, i to otvara mogućnost za internacionalizaciju festivala, ne samo po piscima koji dolaze iz 14 zemalja već i po mestima gde će čitati svoje kratke priče.

Na devetom Festivalu gostovaće autori iz Albanije – Eljan Tanini, Bosne i Hercegovine – Faruk Šehić, Crne Gore – Ilija Đurović, Hrvatske – Robert Perišić, Kipra – Maria Joanu, Lihtenštajna – Ana Ospelt, Daniel Batliner i Patrik Kaufman.

Iz Mađarske – Man Varheđi Reka, Makedonije – Dragan Georgijevski, Poljske – Zjemovit Ščerek, Portugala – Žou Tordo, Rumunije – Dan Koman, Slovenije – Dijana Matković, Ukrajine – Galina Tkačuk i Džvenislava Matijaš i Srbije – Ivan Antić, Jovica Aćin, Srđan Papić i gost iznenađenja.

Na Festivalu će biti mladi pisci iz pet zemalja koje do sada nisu imale svoje predstavnike, a po prvi put će učestvovati autori iz svih zemalja eks Jugoslavije.

Zemlja počasni gost ove godine je Lihtenštajn, troje mladih autora, uz podršku Fondacije kulture Lihtenštajna promovisaće u Srbiji nedovoljno poznatu književnost svoje zemlje.


izvor: b92.net/Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: